Cytrynowy makaron zrobisz w 10 minut. Jest idealnie kremowy, choć nie ma w nim grama śmietany

Dodano:
Spaghetti al limone Źródło: Shutterstock / Marcus Z-pics
Słyszałeś o spaghetti al limone? Jeśli nie, to biegnij od razu po makaron i cytryny. To orzeźwiające i kremowe danie zrobisz w 10 minut.

Spaghetti al limone, czyli cytrynowy makaron, to jedno z tych włoskich dań, które mogą dziwić resztę świata. Jeśli ktoś jednak raz spróbuje makaronu z cytryną, to będzie do tego zaskakującego połączenia wracał. Cytrynowy sos jest idealnie kremowy i orzeźwiający. I żeby nie było wątpliwości – to nie jest danie deserowe. Spaghetti al limone możesz zjeść jako lekki obiad albo podać na kolację.

Jak zrobić spaghetti al limone?

Przy robieniu spaghetti al limone dobrze jest zgrać wszystkie czynności w czasie. Wtedy zrobienie dania zajmie ci dosłownie 10 minut. Ważne jest, aby nie przegotować makaronu. Makaron dojdzie w sosie cytrynowym na patelni, dlatego w wodzie należy go trzymać krócej, niż czas zalecany na opakowaniu. Ważne: nie wylewaj wody z makaronu, jest niezbędna do zrobienia sosu.

Spaghetti al limone to danie proste, ale to oznacza też, że kluczowe są tutaj dobrej jakości składniki – dobry makaron, dobra oliwa i jeśli to możliwe, cytryny z ekologicznych upraw, ponieważ do zrobienia dania wykorzystuje się także cytrynową skórkę. Jeśli nie masz możliwości kupienia takich cytryn, pamiętaj o dokładnym wyszorowaniu skórki owoców.

Podczas robienia makaronu na patelni dobrze jest nim podrzucać, wówczas wszystkie składniki idealnie otulą makaron, a sos będzie bardzo kremowy. Jeśli nie masz wprawy, po prostu mieszaj makaron na patelni. Aby sos był jeszcze bardziej kremowy, możesz w trakcie mieszania makaronu dorzucić na patelnię łyżkę zimnego (to ważne!) masła. Masło dodatkowo zagęści sos.

Zamiast parmezanu możesz wykorzystać ser pecorino romano.

Przepis: Spaghetti al limone

Lekki i szybki makaron z cytryną.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 2 cytryny
  • 50 g tartego parmezanu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówZetrzyj skórkę z jednej cytryny. Wyciśnij sok z obu cytryn. Makaron ugotuj w osolonej wodzie: gotuj 2 minuty krócej, niż podane jest na opakowaniu.
  2. Robienie makaronuDo rozgrzanej na patelni oliwy dodaj skórkę z cytryny. Smaż krótko i dodaj sok z cytryny. Mieszaj. Dodaj makaron i wlej ok. 1 szklanki wody z gotowania makaronu. Mieszaj danie i zacznij stopniowo dodawać parmezan. Dopraw solą, pieprzem i podawaj od razu.

Gotowe spaghetti obowiązkowo posyp świeżą skórką otartą z cytryny i parmezanem. Możesz też udekorować makaron zieleniną – np. posiekanymi listkami bazylii albo mięty.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...